Wil je automatisch de belangrijkste updates krijgen over bijv. een te druk plein? Volg hier het WhatsApp-kanaal van de gemeente (en klik op de 🔔)

Prak­ti­sche info

Utrecht viert Koningsdag op zaterdag 27 april 2024! De Utrechtse vrijmarkt begint al op vrijdagavond 26 april om 18.00 uur. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er allerlei feestelijke activiteiten in de wijken en pleinfeesten in de binnenstad. De vrijmarkt in de binnenstad eindigt zaterdag 27 april om 18.00 uur. De pleinfeesten eindigen om 20.00 uur.

Hoe kom ik er?

Kom je met de trein, tram, bus, fiets, boot of auto? Bekijk alle informatie over de bereikbaarheid van Utrecht voor vertrek.

Bereikbaarheid
koningsdag koningsnacht utrecht

Veiligheid

Tijdens koningsnacht en Koningsdag willen we het feestelijk houden voor iedereen. Daarom proberen we opstoppingen te voorkomen en besteden we veel aandacht aan een goede doorstroming. We adviseren iedereen om oordopjes te dragen tijdens de feesten in de stad. Neem ook je legitimatie mee.

 

koningsdag koningsnacht utrecht

Live op de hoogte blijven

Wil je weten welk plein vol is? Houd deze website dan goed in de gaten. Er verschijnt een pop-up bericht als het te druk is op een bepaalde locatie in de stad.

Automatisch de belangrijkste updates ontvangen? Volg dan het WhatsApp-kanaal van de gemeente en klik op de 🔔 om live meldingen te ontvangen tijdens Koningsdag. Als je het kanaal volgt, vind je deze terug onder het tabblad ‘Updates’ in je app.

 

Bekijk alle pop-upmeldingen

Glaswerk

Drank in glaswerk, zoals flessen en glazen kan leiden tot gevaarlijke situaties voor bezoekers en hulpdiensten. Laat daarom je glaswerk thuis en kies voor alternatieven zoals blik. Er kan gevraagd worden om je legitimatie te laten zien tijdens het bestellen van je drankje. Zo houden we Koningsdag voor iedereen veilig en feestelijk!

 

koningsdag koningsnacht utrecht

Autovrij

Om het evenement veilig te laten verlopen, geldt een parkeerverbod in het vrijmarktgebied voor alle auto’s. Ook is een deel van de binnenstad niet bereikbaar met de auto.

Meer informatie
auto utrecht koningsdag

Huisregels

Om er samen een veilig en gezellig feest van te maken, gelden de volgende huisregels op alle evenementenpleinen in de binnenstad.

  • Iedereen is welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, seksuele voorkeur of religie.
  • Alcohol schenken we alleen aan bezoekers van 18 jaar en ouder. Bij twijfel kan je legitimatie gevraagd worden tot 25 jaar. Neem die dus mee!
  • Bezoekers die zichtbaar onder invloed zijn van alcohol of drugs worden niet toegelaten tot het evenemententerrein.
  • Seksuele intimidatie, bedreigingen, misbruik, geweld en ander overlast gevend gedrag wordt niet getolereerd.
  • Bezoekers die groepskenmerkende en/of intimiderende kleding dragen (zoals voetbal- of motorclub kleding) kunnen geweigerd worden.
  • Eigen drank (in glas of blik) en eten meenemen is niet toegestaan. Er is voldoende aanbod in de stad.
  • Het bezit van verboden of gevaarlijke voorwerpen, zoals stokken, vuurwerk en wapens is niet toegestaan.

Koningsdag in Utrecht is voor iedereen die zin heeft in een feestje en wil genieten van de gezelligheid. Houd je je niet aan de huisregels? Dan kan je geweigerd of weggestuurd worden.

Voor bewoners

Vrijmarkt

De Utrechtse vrijmarkt in de binnenstad begint op vrijdag 26 april om 18.00 uur en eindigt zaterdag 27 april om 18.00 uur. Ook zijn er verschillende kindervrijmarkten in de stad. Er zijn 3 plekken gereserveerd voor kleedjesverkoop door kinderen. Dit zijn park Lepelenburg, het nijntjepleintje en de Van Asch van Wijckskade. In de wijken worden ook verschillende kinderactiviteiten georganiseerd. Bekijk hier waar.

Iedereen mag meedoen en je hoeft je niet aan te melden. Denk er alleen aan dat je op de vrijmarkt geen (vers) bereid eten of alcoholhoudende dranken mag verkopen. Je mag wel andere drankjes in gesloten verpakking verkopen, bijvoorbeeld blikjes frisdrank.

Meer weten over de vrijmarkt?
koningsdag koningsnacht utrecht

Afval

Heb je niet alles kunnen verkopen? Laat je onverkochte spullen niet achter in het vrijmarktgebied. Neem ze weer mee naar huis of breng ze naar een kringloopwinkel.

Parkeren en verkeer

Woon je in het vrijmarktgebied? Vergeet dan niet dat dit gebied autovrij is vanaf 26 april 15.00 uur tot 27 april 24.00 uur. Je kunt er dus niet parkeren. Dat is om plaats te maken voor de kleedjesverkoop. Heb je een parkeervergunning of garage-abonnement voor in het vrijmarktgebied? Dan mag je rond en op Koningsdag parkeren in een van de naastgelegen parkeerrayons.

Voor de rest van de binnenstad geldt dat een deel is afgesloten voor auto’s waar evenementen plaatsvinden. Deze maatregel geldt van 26 april 15.00 uur tot 27 april 24.00 uur.

Meer informatie